Geschiedenisdocent Albert heeft in zijn lokaal een raam uit Auschwitz staan

Geschiedenisdocent Albert Jens houdt ervan om verhalen te vertellen. Zijn lokaal staat vol met attributen die de geschiedenis vertellen. Het paradepaardje van het klaslokaal is een raamkozijn uit Auschwitz. Dat meldt het AD.

Als student besluit Jens om een oud-NSB’er in het dorp op te zoeken om zijn verhaal aan te horen. Het werd een patroon in zijn leven als docent. Zijn klas kreeg regelmatig bezoek, zoals van iemand die als kind in 1977 in de trein zat bij De Punt en die door Molukkers werd gekaapt. Ook de gijzelnemer kwam mee.

Verzetsman Velo Bierman

In het lokaal van Jens was ook verzetsman Velo Bierman vaak te gast. Er kwamen op een gegeven moment scholieren naar Jens toe met de vraag of ze niet eens naar het kamp konden gaan waar Vierman gezeten had.

Concentratiekamp Auschwitz 

Met zijn scholieren maakte hij reisjes naar het voormalig concentratiekamp Auschwitz in Polen. De schoolleiding gaf Jens daar alle ruimte voor. Jens wilde ook nog heel graag in het huis van SS-commandant Höss kijken. Höss woonde met zijn gezin dertig meter van het concentratiekamp vandaan.

Huis van SS-commandant Höss

De docent mag tegen betaling in het huis kijken en jaarlijks keert hij met een groep scholieren terug naar deze plek. Ook in het jaar dat de oude kozijnen net vervangen waren. Deze stonden nog opgeslagen in de garage. Jens zijn vrouw vroeg toen of haar man zo’n raam mocht kopen.

Kozijn met dubbele ramen en bovenlichten 

In het klaslokaal van Jens hangt nu al jaren zo’n kozijn met dubbele ramen en bovenlichten. De foto die erin staat heeft Jens genomen uit de werkkamer van Höss. Vanuit de werkkamer keek je over de muur het kamp in. “Daarom zijn het ook dubbele ramen, met geribbeld glas zodat zijn kinderen niets konden zien en horen.”

Elke klas wordt stil van zulke verhalen zegt Jens. Vorige week ontving hij nog een koninklijke onderscheiding voor de manier waarop hij zijn vak vormgeeft. “Hier op school en van mijn leerlingen krijg ik al genoeg waardering. Dat doet mij ook heel goed.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk